Späť

Kávový likér „Báječnák“

Pridané: 24.4.2020 12:17:15 Počet zobrazení: 461

24 Apríl 2020

Vaječný likér poznáme snáď všetci. Je to "stará klasika", ktorá sprevádza mnoho rodinných stretnutí. Tento nápoj sme však obohatili o kávu, ktorá jej dodá tú pravú silu a chuť. Vaječný likér bol používaný už v stredoveku a vo francúzsku ho nazývali lait de poule (kuracie mlieko).

Kávový likér „Báječnák“

Väčšinou tento nápoj konzumujeme studený, avšak vynikajúco chutí aj zohriaty. Napríklad Alžírska káva sa pripravuje so zohriatym vaječným likérom, kávou a šlahačkou. Okrem Alžírskej kávy, poznáme aj nápoj s názvom Bombardino, ktorý sa takisto pripravuje so zohriatym likérom, kávou a s brandy. 

Vaječný likér si najčastejšie popíjame v období Vianoc, ale určite ho nikto z nás neodmietne ani v týchto jarných mesiacoch. 

Nákupný Zoznam

Stiahnite si nákupný zoznam na tento recept: ZOZNAM

Postup:

Krok 1.

Do hrnca si pridáme polovičku smotany na varenie, pridáme vanilkový cukok a kávu. Dáme variť na mierny oheň a keď nám to začne vrieť pridáme salko. Zmes varíme približne 10 minút.

Všetky ingrediencie

Postup varenia likéru

Krok 2.

Rozdelíme si žĺtka od bielkov a následne žĺtka zmiešame s druhou polovičkou smotany a rozšľaháme. Za stáleho miešania pomaličky prilievame uvarenú zmes ( treba pomaličky prilievať a miešať, aby sa nám vajíčka neuvarili a potom by sa zmes zrazila)

Krok 2

Krok 3.

Všetko vrátime späť do hrnca a približne 10 min povaríme, mali by sme vidieť zhusťovanie zmesi.

Krok 4.

Na koniec v čistej nádobe zmiešame uvarenú zmes a alkohol (ak by sme nechceli likér tak silný dá sa ubrať troška alkoholu ale pre zachovanie živosti Báječnáku neodporúčam dať menej ako 0,4l alkoholu). Likér môžeme rovno dať do čistých fliaš a nechať vychladnúť. Najlepšie vychladnutý je po 12-24 hod.

NAZDRAVIE !!

Krok 3

Recept: Jozef Vivodík

Viac informácii Jožkovi a jeho úspechoch v Moja mama varí lepšie ako tvoja: https://www.cas.sk/clanok/398656/nova-hviezda-sou-moja-mama-vari-lepsie-ako-tvoja-vyhlasovali-ho-v-dedinskom-rozhlase 

Kuchár Jozef Vivodík

Informácie: Jozef Vivodík, https://cs.wikipedia.org/

Prihlásenie

Táto stránka používa cookies. Viac info